Місяць освіти з кібербезпеки 2024: залишаємося пильними

Привернення уваги суспільства до кіберзахисту та підтримка в кіберпросторі відповідальної поведінки кожного – одне з головних питань у сучасному цифровому світі, особливо в умовах війни. Місяць кібербезпеки проводиться по всій країні з метою підвищення обізнаності населення про кіберзагрози та важливість кібергігієни у сучасному цифровому світі. Лекції, організовані в університетах, стали частиною цієї національної ініціативи.  Під час заходів  зі студентами  обговорили важливість дотримання основних правил кібергігієни та безпеки в умовах сучасних загроз у цифровому просторі та принципи захисту особистої інформації, правильного поводження з паролями, уникнення фішингових атак та небезпек, які можуть виникнути під час користування публічними мережами Wi-Fi.
З метою підвищення рівня цифрових навичок і кібергігієни Мінцифра пропонує переглянути освітні серіали на національній освітній платформі «Дія.Освіта»:
1. «Кібергігієна: як захиститися від фішингу» (https://osvita.diia.gov.ua/courses/kibergigiena-ak-zahistitisa-vid-fisingu).
2. «Основи кібергігієни» (https://osvita.diia.gov.ua/courses/cyber-hygiene).
3. «Обережно! Кібершахраї» (https://osvita.diia.gov.ua/courses/attention-cyberfraudsters).
4. «Кібергігієна для молоді» (https://osvita.diia.gov.ua/courses/cyber-hygienefor-youth).
5. «Кіберняні» (https://osvita.diia.gov.ua/courses/cybernanny).
6. «Про кібербулінг для підлітків» (https://osvita.diia.gov.ua/courses/cyberbullying).
7. «Безпека дітей в інтернеті для батьків» (https://osvita.diia.gov.ua/courses/serial-dlya-batkiv-onlayn-bezpeka-ditey).
Крім того, на освітній платформі «Дія.Освіта» доступний Кіберграм – швидкий тест на знання базових принципів безпеки в цифровому середовищі, який містить лише 15 питань і включає сферу безпеки в цифровому середовищі, яка містить п’ять компетенцій: 1. Захист пристроїв та безпечне підключення до мережі «Інтернет». 2. Захист персональних даних і приватності. Безпека в інтернеті. 3. Захист особистих прав споживача від шахрайства та зловживань. 4. Захист здоров’я і благополуччя. 5. Захист навколишнього середовища.